
Emzirme Döneminde Tüketilmesi Gereken Besinler
Lohusalık ve emzirme dönemlerinde anneler için zorlayıcı konulardan biri de beslenmedir. Günlük yaşamımızda alışkın olduğumuz besinler bu dönem bebek için riskli ya da hiç alışkın olmadığımız besinler oldukça faydalı olabilir.
Süt oranını arttırırken bebeğiniz için de faydalı olacak, alerjik reaksiyon ve gaza sebep olmayacak gıdaları listeledik.
Not: Verilen besin önerilerinin günlük taze tüketime de özen gösterilmesi gerekmektedir.
Dereotu
Dereotu da birçok ot türü gibi sağlıklı süt yapımını destekleyen besinlerden. Lohusa annelerin gönül rahatlığıyla yiyebileceği dereotunu çiğ yada pişmiş olarak tüketebilirsiniz.
Salatalarda ve zeytinyağlı yemeklere de lezzet katan dereotunda A ve C vitaminleri, çinko, demir, magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri de bulunur.
Kuru Beyaz Dut
Uzmanların emziren annelere bir başka önerisi de kuru beyaz dut. Yazın toplayıp kuruttuğumuz dutlar süt ile birlikte hazırlandığında sağlıklı süt yapımını destekliyor. Tarifi ise oldukça basit. Yarım kilo süt ile 7 yemek kaşığı kara beyaz dutu 10 dakika kaynatmalısınız, elde edilen suyu içtiğinizde süt üretiminiz artacaktır. Fakat bu kürü her gün taze yapmak gerekiyor ve süt salınımının dengeli olması için daha az tüketmeniz gerekebilir. Verilen süt ve dut oranını azaltabilirsiniz.
Kereviz ve Kereviz Yaprakları
Turpgillerin mucize gıdalarından biri olan kereviz, lohusalık dönemi ve emzirme döneminde de kurtarıcı besinlerden biri. Bağışıklık sistemini güçlendirirken doğal antibiyotik görevi de üstlenen kereviz birçok mineralle birlikte A, B12, K, E,C D vitaminleri yönünden de oldukça zengin.
Portakal suyunda zeytinyağlısını da, yoğurtlu mezesini de yapabilir afiyetle yiyebilirsiniz.
Bal Kabağı
Doğal lif kaynaklarından biri olarak tanıdığımız bal kabağının bir başka mahareti ise anne sütüne desteği. Zengin beta karoten içeren balkabağının sütlü çorbası da, bol fındıklı cevizli tatlısı da lohusa ve emziren anneler için mükemmel bir seçim olacaktır.
Beyaz Üzüm
Yüksek su içeriği, kansere karşı önerilmesi, yaşlanma karşıtlığıyla sağlıklı ve aktif yaşamın temel besinlerinden olan üzümler B6, K, A ve C vitaminleriyle de anne sütünü destekliyor. Günde iki porsiyon yiyerek sağlıklı süt salınımını arttırabilirsiniz.
Sumak
Salata ve yemeklerinize katabileceğiniz sumak baharatı sütünüzün niteliğini arttırmaya yardımcı olur.
Süt, Peynir, Yoğurt
Annelerin emzirme dönemindeki yeme alışkanlığı besin değerlerinin çeşitliliğinden oluşmalıdır. Böylece bebeğiniz anne sütünden, gelişimi için gerekli olan, takviyeleri alabilir. Bebeğinizin kemik ve diş sağlığındaki gelişimi için kalsiyum değeri yüksek olan süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini de menünüze eklemeniz gerekir. Fakat olası bir alerjik reaksiyona karşın doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Ispanak
Mutfağımızda sıkça yer bulan ve çoğu kişinin damak tadına uygun olan ıspanak emzirme döneminde de önerilen yiyeceklerden. C vitamini deposu olan ıspanak K, A, E vitaminlerinin yanı sıra Karoten-b, çinko, demir, magnezyum, potasyum mineralleri yönünden de zengindir.
Ispanak, semizotu, roka, maydanoz gibi yeşil otları sıkça tüketmeniz hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de kan dolaşımını hızlandırır.
BONUS
Sağlıklı ve bol süt için uzmanların önerisi öğünlerimizde besin değerindeki çeşitliliği arttırmamız, bol su tüketmeniz ve diyetten kaçınmanızdır. Meyve ve sebze tüketimlerimizde mevsimi geçmiş ürünler içlerindeki kimyasal maddeler sebebiyle sütünüzün kalitesini düşürecektir.
Bunların yanı sıra yeni annenin stresten, yorgunluktan ve uykusuzluktan da kaçınması gerekir. Anne ne kadar dinlenirse o kadar bol ve sağlıklı sütü olur.