Mucize Baharatı Yakından Tanıyın: Zerdeçalın Faydaları

Son yıllarda baharatların yalnızca besinlerimize aroma vermediği aynı zamanda metabolizmamız ve iç organlarımız üzerinde de tesirli olduğunu öğrendik. Yüzyıllardır dünyaya yayılan Hint baharatları gerek yemeklerde gerek içeceklerde çeşitli amaçlarla kullanıldı. Kimi zaman şifacılar ve doktorlar tarafından da kullanıldı fakat halk onları genelde aroması için kullandı.

Sağlıklı yaşama ilgimizin arttığı son yıllarda ise baharatların bu yaşam stilinin bir parçası olduğunu öğrendik. Zerdeçal baharatı ise denilecek kadar etki baharatlar listesinde geliyor.

Nedir Bu Mucize Baharat?

Zerdeçal baharatının kelime kökeni Curcuma’dan yani eski Roma dilinde safranın karşılığından gelmektedir. Bununla birlikte Hinduizmin en eski yazılı kaynağı olan Vedas’ta zerdeçaldan saflık ve temizlik belirtisi diye bahsedilir. Bunun sebebinin ise zerdeçalın karaciğer üzerindeki ıslah edici özelliğinden geldiği düşünülüyor. Şifalı bitki olarak geçen zerdeçalın Ortodoks, Çin, Endonezya, Hindistan ve Asya kültüründe yer bulduğu biliniyor. Bununla birlikte günümüz Avrupası’nda bitkisel tıpta kullanılıyor.

Ülkemizde ise diyetisyenlerin ve beslenme uzmanlarının sıklıkla önerdiği bir baharat zerdeçal. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türk uzmanlar da zerdeçal bitkisinin sindirim sistemi, bağırsak ve karaciğer üzerinde tedavi edici etkisi olduğunu söylüyor.

Zerdeçalın Faydaları

Son yıllarda sıklıkla adını duyduğumuz bu bitki 2500 yıldır ayurvedik tıbbında da kullanılıyor. Karaciğer rahatsızlıkları, bağırsak problemler, deri enfeksiyonu gibi birçok hastalığın tedavisinde zerdeçal kullanılmıştır. 20. Yüzyılda Avrupalı uzmanların yaptığı araştırmalara göre ise zerdeçalın faydaları şunlar:

  • Doğal bir iltihap gidericidir

  • Zerdeçal bitkisi antioksidan özelliğe sahiptir. Bu özellikle bakterilerle savaşabilir ve hücrelerimizi koruyabilir. Bununla birlikte içerisindeki kurkumin sayesinde iyileşmeye katkı sağlar. Var olan iltihabı giderebildiği gibi iltihap oluşumunu önlemeye de yardımcı olur.

  • Ağrı kesicidir

  • Baş ağrısı, diş ağrısı, kas ve eklem ağrısı gibi zorlayıcı ağrılarda zerdeçal tüketiminin etkisi gözlemlenmiştir. İltihap giderici özelliğinin yanı sıra ağrıları da azaltıyor olması birçok enfeksiyon kapma kaynaklı ağrı- sızı tedavisinde de önerilmektedir. Bununla birlikte zerdeçal adet dönemi ağrılarında da kullanılabilir.

  • Depresyonun üzerinizdeki etkisini ve depresyon olasılığınızı düşürür

  • Depresyon tamamıyla yaşam pratiklerimizle ve üzerimizdeki stresle ilgili olmayabiliyor. Bu noktada B6 vitamin eksikliğimiz ve serotonin hormonunu salgılamakta çektiğimiz güçlük depresyona girmemizdeki ya da depresyonla başa çıkmamızdaki bir diğer etken oluyor. Elbette diğer etkenler de depresyona geçirmemizde ve depresyon şiddetimizle ilgili olabiliyor.

    Zerdeçal içerisindeki B6 vitamini ile serotonin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak depresyona girme olasılığımızı azaltıyor ve depresyonun diğer etkenleriyle başa çıkabilme gücümüzü artırıyor. Hormonal denge üzerindeki olumlu işlevi stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı oluyor.

  • Alzheimer riskini azaltır

  • Zerdeçalın unutkanlık, dalgınlık, stres gibi faktörlerle başa çıkmaya yardımcı olduğu biliniyor. Alzheimer tedavisi henüz bulunamamış olsa da sıklıkla kullanılan zerdeçalın Alzheimer olma riskini azalttığı biliniyor. Bununla birlikte odak konsantrasyon gibi problemlere de zerdeçalın iyi geldiği gözlemlenmiştir.

  • Sindirim ve boşaltım sistemine iyi gelir

  • Yapısındaki lifler sayesinde kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir. İyi bir bağırsak söktürücüdür. Bu işlevini sürdürürken bağırsak florasına da zarar vermez.
    Düzenli sindirim ve boşaltım için zerdeçalın gün içerisinde bir kere tüketilmesi gerekiyor.

  • Kansere karşı korunma ve tedavi sürecini etkinleştirme

  • Zerdeçalın içerisindeki kurkumin hücre onarımının yanı sıra DNA’nın bozulmasını da engelliyor ve kansere karşı koruyor. İyileşme ve tedavi sürecini hızlandırması sebebiyle kanser hastalarının tedavi süreçlerinde zerdeçal bitkisi- baharatı önerilmektedir.

    Zerdeçal Nasıl Tüketilir?

    Zerdeçal bitkisi yer elmasına benzeyen bir bitkidir. Baharat ve çay olarak kullanabileceğiniz gibi bitkisini de yemek içine rendeleyebilirsiniz.

    Yoğunlukla aktarlarda bulabileceğiniz zerdeçalı günde bir çay kaşığı kadar tüketmeniz yeterli görülüyor.

    Damak tadınıza göre pişirdiğiniz et ve sebze yemeklerine katabilirsiniz. Bulgur pilavınızn aromasını zerdeçal ile tatlandırabilirsiniz.

    Bir başka öneri ise sabahları süte bir çay kaşığı zerdeçal karıştırarak içmeniz. Sütün içerisinde tarçına benzer bir aroma ile çok daha lezzetli hale gelebiliyor.

    Tasarlab